Використання заборонених речовин і методів як допінгу є однією з проблем сучасного світового спорту, цей фактор підриває довіру до спортивних змагань і чесного суперництва та шкодить здоров’ю спортсменів. 

       Використання заборонених речовин і методів як допінгу є однією з проблем сучасного світового спорту, цей фактор підриває довіру до спортивних змагань і чесного суперництва та шкодить здоров’ю спортсменів. 

       Допінг у спорті ― це обман, який нехтує принципами спортивної доброчесності та справедливої гри.

       Україна приєдналася до всіх міжнародних документів, спрямованих на боротьбу з допінгом: так, у 2001 році було ратифіковано Антидопінгову конвенцію Ради Європи, а в 2004 році ― Додатковий протокол. У 2006 році Україна стала однією з перших країн, які ратифікували Міжнародну конвенцію ЮНЕСКО про боротьбу з допінгом у спорті.

       Міністерство молоді та спорту, Національний олімпійський комітет України, Фізкультурно спортивне товариство «Динамо» України категорично засуджують дії спортсменів, які порушують антидопінгові правила, принципи чесної гри і морально-етичні норми спорту. Незважаючи на всі здобуті регалії та попередні заслуги, атлети з позитивними допінг-пробами мають понести справедливе покарання у вигляді відсторонення від змагань, анулювання результатів їхніх виступів і застосування до них фінансових санкцій, зокрема позбавлення їх державних стипендій. 

       Цей аспект регулюється указом Президента №907/2011 «Про державні стипендії чемпіонам і призерам Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор».  В пункті 9 Положення про державні стипендії чемпіонам і призерам Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор стверджується, що стипендіат може бути позбавлений державної стипендії Президентом України за поданням Міністерства молоді та спорту України в деяких випадках. Зокрема у випадку «дискваліфікації Міжнародним олімпійським комітетом, Міжнародним паралімпійським комітетом, іншою міжнародною спортивною організацією або національною спортивною федерацією з відповідного виду спорту», а також у випадку «порушення вимог антидопінгового законодавства».  

       Порушення прав чистих спортсменів ставить під загрозу етичні принципи та виховні цінності спорту, нівелює принципи чесної гри, та має негативний влив на молоде покоління.

       Україна та Товариство і надалі буде продовжувати політику нульової толерантності до допінгу, захищати права чистих спортсменів, та  боротися з маніпуляціями у спорті, співпрацювати на національному та світовому рівні з організаціями, які підтримують принципи чистого спорту.

*За інформацією Мінмолодьспорту